2015 m. spalio 11 d., sekmadienis

Kaunas - gražus!





10-oji istorija. TURISTO VADOVAS PO KAUNĄ. Šiandien sekmadienis, noris kur nors nueiti, ką nors pažiūrėti. Kaunas iš tiesų yra labai gražus miestas. Jūs be abejonės esate matę mūsiškių (turiu omeny kauniečių, bet ne savo draugų) sukurtą filmuką apie mūsų Laikinąją Sostinę. Ten iš iš paukščio skrydžio, ir mergina eina į sužatėtuves, ir kabrioletas sukinėjasi prie soboro... Gražus filmukas. Dar esate matę visokiausių puikių fotkių... Bet visa tai yra iš paukščio skrydžio. O ką gali turistas atvykęs į Kauną pamatyti išties gražaus, jei jis vaikščioja gatve su fotiku rankose. 
Jūs tik nedrįskite manyti, jog aš nemyliu Kauno. Aš jį myliu - tai mano miestas! 
Užsukime į automobilių stovėjimo aikštelę prie muzikinio teatro - čia išties yra ką apžiūrėti. Štai kažkas kviečia į referendumą (kokį) - kur tu būsi birželio 29 dieną. Jis sako, kad jis bus, o aš esu čia... stovėjimo aikštelėje. Pakeli galvą, o ten rodyklė į WC - susiekim referendumą su šikanu ir iškart viskas aišku apie lietuvišką politiką.
Vistiek, juk kai atvažiuoji į svetimą kraštą nevisvien vietinis politinis koloritas. O jei tau čia prireiktų išsikviesti krovininį taksi, iškart surandi ant stulpo informaciją - kas čia sakė, jog Kaune mažai informacijos turistui?! Na, tiesa, reikia su savimi turėti kokį nors krovinį - pavyzdžiui į kelionę pasiėmei kokį muzikinį instrumentrą, sakykim, pianiną... Iš tiesų aikštėje yra ką žiūrėti.
Jau vien kokį nepamirštamą įspūdį sukelia šiuolaikinio dizaino paveldas - tvora, šionykščius gyventojus (čiabuvius) sauganti nuo triukšmo ir nemigos. Ji sukurta prieš kokius 25 metus ir vis dar stovi kaip nauja. Štai prie tvoros kažkas pasidėjo strypą, matyt, vakarui, kai išsiruoš į prieplauką prie Kauno marių pasitūsinti su jaunimu. Gal va ir tas numestas plytgalys tam pačiam reikalui. O gal kas apdairiai pasidėjo, kad saugiai tarkim nukeliautų iki Viljampolės ir atgal?... Naktinis gyvenimas Kaune verda... iš tiesų...
O dabar pasisukime į Muzikinio teatro pastatą - jau dveji ar treji metai turistams yra suteikta galimybė apžiūrėti pastato architektūrines atodangas ant sienų, šalia palangių ir stogo. Kitoje gatvės pusėje šiuolaikinio stiliaus mėlynas tualetas - galima prieiti ir arčiau.
O štai XXa. mokesčių surinkimo automatas. Prie jo stovi senukas. Ką jis ten taip ilgai ir įnirtingai skaito? A, jis bando suprasti ar šiandien reikia mokėti už stovėjimą ar ne, nes tarkim Rotušės aikštėje reikia mokėti kone apskritą parą be išeiginių.
https://www.facebook.com/filmavimasfotografija/
Ne, ten parašyta, jog čia stovėjimas nemokamas. Kokia palaima turistui. Jis vos iškėlęs koją iš automobilio gali pasigrožėti šiuolaikinio gatvės meno šedevrais ant tvoros sienos. Net nebūtina važiuoti į zoologijos sodą - čia pat galima pasigrožėti laukiniais Kauno katinais ir katėmis, kaip Britanijoje, Notingheme laukinėmis lapėmis.
Beje, kas labiau domisi senąja architektūra, dar gali apžiūrėti aikštės kampe senos medinės tvoros likučius - tai jau kultūrinis paveldas, kurio rekonstruoti be savivaldybės leidimo nevalia.
Jeigu norite sužinoti miestiečių gyventojų ypročius, nuleiskite akis į šiek tiek pasidėvėjusią asfalto dangą - nuo to jitik žavesnė. Čia sužinosite ką miestiečiai, rūko, kokius daiktus išneša į gatvę, kad šie šiek tiek prasivėdintų. Antai, kažkas paliko sudužusį veidrodį.
Kauniečiai nėra vagys - gatvėje gali palikti ką nori, niekas daiktų neims. Štai kažkas išnešė laukan veidrodį, pasidėjo... matyt, remontuojasi butą, laikinai išnešė gatvėn.
Norite netikėtų meno instaliacijų - teks paieškoti. Štai visiškai suplota skarbonkė, ji simbolizuoja šiuolaikines transporto priemones po avarijos, sukelia tokių tragiškų minčių apie egzistenciją. O štai suplotas vienkartinis kavos puodelis, simbolizuojantis trapią mūsų skrandžio būseną, kai po gerų išgertuvių tupi prie kolozeto. Galima susipažinti ir su miesto komunikaciniais įrenginiais, pasinagrinėti kur jie ir kada pagaminti - visokiausių šulinių čia begalės. Stovėjimo aikštelė nedidukė, bet čia netgi susipažysti su tautos kalbiniais ypatumais: žiūrėkit reklama "F gyd" - suprask "Feisbuks gyd" - čia žemaitiškai. Arba antai toks literatūrinis reklamos kūrėjų šedevras, kurio ne iškart pagausi: "Sugundai ne jį, o nevaisingumą. Sužinok daugiau." Labai mįslinga, ką autoriai norėjo pasakyti, lyg tai aliuzija į šių dienų aktualijas, kai mus visus nori paversti gėjais. Kas tas vaisingumas? Ir kur turėčiau "sužinoti daugiau"? Tikrai sukelia filosofinių minčių.
Atrodo, toks mažas Kauno lopinėlis, o tiek daug gali sužinoti apie miestą, apie gyventojus, jų ypročius. O kas būtų, jei pasileistum į gatves, gatveles - tikrai vienos dienos neužtektų!
Kaunas iš tiesų yra gražus miestas, tiesiog mes per tą skubėjimą nebesugebame įžvelgti subtilaus jo grožio. Aš galvoju, kad šiais laikais yra labai daug negatyvo - reikėtų pasaulį matyti pozityviau. Todėl tai ką pamačiau, tuo norėjau labai pasidalinti su Jumis. Aš gera nuotaika pasikroviau visai dienai. Išeidamas iš stovėjimo aikštelės, stovėdamas ant šaligatvio šalia Kęstučio gatvės giliai įkvėpiau maloniai toksiškų automobilių išmetamųjų dujų ir nuėjau toliau grožėtis mūsų nepaprastu miestu.
Maloniai praleiskite sekmadienį!












































1 komentaras:

  1. Sveiki visi, tai puikus liudijimas, kuriuo privalau pasidalinti. Niekada netikėjau burtais ar magija, kol nesutikau daktarės Ogalos. Po 3 metus iširusios santuokos žmona paliko mane su dviem vaikais. Beveik nusižudžiau, buvau emociškai palūžęs. Dėka burtų leidėjo, vadinamo dr. Ogala, kurį sutikau internete. Vieną ištikimą dieną, naršydama internete, radau daugybę atsiliepimų apie būtent šį ratuką. Vieni žmonės tikino, kad jis sugrąžino savo buvusį mylimąjį, kiti tikino, kad jis atstatė jų gimdą, išgydė vėžį ir kitas ligas, kiti tikino, kad jis gali užburti, kad sustabdytų skyrybas. Aš taip pat susidūriau su vienu konkrečiu liudijimu, tai buvo moteris, vadinama Sonia, ji paliudijo, kaip jis sugrąžino savo buvusį mylimąjį per mažiau nei 2 dienas, ir pasibaigus liudijimui ji atsisakė jo el. Pašto adreso (Drogalad02@gmail.com) . Perskaičiusi visus šiuos atsiliepimus, nusprendžiau pabandyti. Aš susisiekiau su juo jo elektroniniu paštu ir paaiškinau jam savo problemą. Vos per 48 valandas mano žmona grįžo pas mane. Mes išsprendėme savo problemas ir esame dar laimingesni nei anksčiau. Daktaras Ogala yra tikrai talentingas vyras, aš nesiruošiu nustoti jo skelbti, nes jis yra nuostabus žmogus. Jei turite problemų ir ieškote tikro sprendimo ir tikro rašybos ratuko, kuris už jus išspręstų visas jūsų problemas, susisiekite su dr. Ogala su jo galiomis. Jis gali paversti jūsų svajones realybe.
    .................................
    Tai taip pat gali jums padėti:
    1. Grąžinkite savo vaikiną ar draugę
    2. Grąžinkite savo vyrą ar žmoną
    3. Laimėkite loteriją ir akciją biuruose
    4. Padėkite pastoti, jei jums reikia kūdikio
    5. Visiškai išgydyti bet kokią ligą susisiekite su juo dabar: „Hangout“: drogalaspells@gmail.com, el. Paštas: Drogalad02@gmail.Com .. galite paskambinti / „WhatsApp“ naudodami šį mobiliojo telefono numerį +2347049668119

    AtsakytiPanaikinti