2018 m. gegužės 11 d., penktadienis

Rimti pokalbiai - 3: Mokytojų darbas bus prestižinis - juos atleisime

430-oji istorija. Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos 2018 gegužės 7d. posėdžio stenograma.
Pradžia: spausk čia>>
SVARSTYTA. Dėl mūsų mokyklos darbuotojų, ypač visų mokytojų, darbo vietų išsaugojimo galimo mokyklos reorganizavimo metu.

Joris Ragaišis. Jei Kauno V. Bacevičiaus pradinė mokykla (KVBPM) pereina į kauno Žaliakalnio progimnazija (KŽP) aukščiau išvardintomis sąlygomis, tokiu atveju atsiranda mokytojų perteklius: I-kų – 1 mokytoja, II-kų 1 mokytoja, IV-kų – 2 mokytojos. Kaip bus sprendžiamas jų perkėlimo klausimas?

Jurgita Bugenienė. Dar kartą sakau, tokiu atveju darbuotojai gali būti atleidžiami tik bendrais pagrindais, negalint pasiūlyti alternatyvios darbo vietos arba darbuotojui pačiam nesutinkant. Bet jokiu būdu nėra taip, kad atleidimo atveju kažkokia grėsmė yra KVBPM mokytojoms, KŽP mokytojos saugios. Sunku man ką nors pasakyti, nes neaišku kiek bus mokinių, kiek realiai bus faktinis mokinių skaičius, kiek bus pageidaujančių pereiti, kiek bus tų klasių sukomplektuota? Būsimas darbdavys spręs tuos klausimus. Neįmanoma aptarti šiai dienai, nes reikia žinoti kategorijas, darbo stažus, visokias šeimos situacijas.

Audronė Freitakienė. Bet jeigu taip galvoti: nežinom situacijos, bet turime 4 žmones. Kokius jūs realiai galite pasiūlyti darbus toje mokykloje?

Aistė Aldakauskaitė- Rakutienė. Tarkim pagalbinius darbus.

Jurgita Bugenienė. Ne taip formuojamas klausimas. Aš nelabai įsivaizduoju, kokį pagalbinį darbą.

Aistė Aldakauskaitė- Rakutienė. Mokytojo padėjėjo.

Jurgita Bugenienė. Mokytojo padėjėjo etatas yra neišnaudotas. Tą direktorius paminėjo. Bet iki smulkmenų nežinau.

Aistė Aldakauskaitė- Rakutienė. Puse etato. Aš domėjausi.

Žilvinas Freigofas. Dėl aiškumo. Kada pagal įstatymą, mokytojai turi sužinoti dėl atleidimo?

Jurgita Bugenienė. Pagal įstatymą, kiek aš žinau, jeigu neklystu – informaciniai lapeliai apie besikeičiančias dėl struktūrinių pertvarkų galimas pasikeisti sąlygas, turi būti informuoti su visais auditais prieš 3 mėnesius. Pagal naują darbo kodeksą – lygtais prieš 2 savaites.

Diana Zakarauskienė. Tris mėnesius nuo ko?

Jurgita Bugenienė. Na iki galimo atleidimo, tarkim jei tai rugsėjo 1 diena – vadinasi birželio 1 d. ar gegužės 31 d. Čia su visais apribojimais, visais auditais.

Žilvinas Freigofas. Tai galima teigti, jog vėliausiai birželio 1 d. turi būti aiškumas – kas bus?

Jurgita Bugenienė. Čia ilgiausias terminas, ne taip supratote Žilvinai. Dabartinis darbo kodeksas, darbdavį įpareigoja prieš 2 savaites įspėti iki atleidimo datos. Aš apie 3 mėnesius sakau, kaip su visais niuansais yra ilgiausias terminas.

Dominykas Varnas. Sakykit, į penktokus išleidžiančios mokytojos (Reda Petniūnienė ir Diana Zakarauskienė) nebeturės pirmokų?

Jurgita Bugenienė. Negaliu taip pasakyti, kad nebeturės pirmokų. Reikia imti KŽP darbuotojų etatus, žiūrėti kiek ten kokių mokytojų yra.

Dominykas Varnas. Pagal pirmumo eiles.

Diana Zakarauskienė. Pagal darbo stažą.

Jurgita Bugenienė. Būtent. Man direktorius pasakė, kad KŽP yra įvairiausių situacijų, yra ir mokytojų ir metodininkių ir vyr. mokytojų. Ir ką tik, naujai atėjusių.

Aistė Aldakauskaitė- Rakutienė. Klausimas, kiek dabartinių ketvirtokų mokytojų liktų?

Pasimokykime geografijos...
Dominykas Varnas. Jie pirmokų daugiau nerinks.

Joris Ragaišis. Suprantu, kad aiškumo šiai dienai nėra ir jis turės atsirasti iki birželio 1 dienos?

Advokatė Rūta Visočnik. Gal galima reviziją padaryti KŽP ir KVBPM ir sužiūrėti, kas teoriškai pirmumo teises turėtų sudaryti?

Jurgita Bugenienė. Aš suprantu, kad tą padaryti ir būtina, todėl kas žmonėms reikia žinoti realią savo situaciją.

Ilona Andrikienė. Bet aš direktore atsiprašau, jei mes ką pradėsime formuoti – tai parašys, kad sąmokslą rengiam ar vėl kažką.

Jurgita Bugenienė. Aš manau, kad informuoti žmones vis tiek reikės.

Dominykas Varnas. O apie kokį sąmokslą čia galima parašyti? Įspėjimo lapelį?

Advokatė Rūta Visočnik. Tai sąrašą sudaryti pagal pareigybes, visai nereikia jokių apklausų ar parašų

Jurgita Bugenienė. Dėl lapukų aš neketinu laukti iki kol liks tik 2 savaites. Aš tikrai galvoju apie gegužės galą. Gal aptarnaujantis personalas gali ramiai palaukti iki 2 savaičių prieš atleidimą, bet ne mokytojos. Ne paslaptis, tikrai daugybė mokyklų ieško mokytojų. Galų gale ir tėveliams yra svarbu žinoti, kokia mokytoja mokys jų vaikus.

Žilvinas Freigofas. Tai būtinai, čia yra ir pagal įstatymo raidę data ir data pagal žmogiškumą. Kada galima padėti ir laiku pranešti.

Jurgita Bugenienė. Tikrai taip. Aš susitariau su direktoriumi R. Janausku, kad dar ne vieną kartą susitiksiu. Nes šiandien tikrai turėjome ribotą laiką. Susitiksime ir kalbėsimės visais šitais klausimais.

Dominykas Varnas. Reziumuodamas šį klausimą, ar gerai suprantu, kad iš I. Andrikienės ir l. Kaminskienės, gresia vienai būti atleistai, nes lieka tik viena mokytoja, nes visų mokiniai lieka vienoje klasėje?

Jurgita Bugenienė. Patikslinsiu, jeigu galima. I. Andrikiene ar jūs pati pasakysite ar man pasakyti už jus, kad negresia būti atleistai, tačiau ji pati nelabai reiškia didelį norą būti mokytoja.

Dominykas Varnas. Kitaip tariant savo noru išeiti. Antras laipsnis vaikų yra Jautrutės Časinienės ir Audronės Freitakienės, tai kažkuriai iš jų gresia atleidimas. Trečias laipsnis yra Nijolės Žeglaitienės ir Daivos Degutienės. Ir Reda Petniūnienė ir Diana Zakarauskienė, nes dabar jos turi ketvirtokus, bet nebūtinai bus joms pirmokai. Tai šiai dienai 5 mokytojai iš mūsų 8 mokytojų gali būti atleisti, blogiausiu atveju.

Jurgita Bugenienė. Aš ne taip suprantu. Todėl, kad tikrai nėra taip, kad tarkim kaip jūs sakote, bus perkomplektuojamos klasės, kaip pavyzdys iš dviejų pataps viena, tai tikrai nebūtinai vienai iš jų gresia būti atleistai, jokių būdu ne. Nebūtinai šitų sujungtų klasių mokytojos bus atleistos. Nes tiek KŽP, tiek KVBPM galimus mokytojų atleidimus reglamentuoja tas pats darbo kodeksas. Ir tikrai nėra taip, kad tik KVBPM mokytojai lieka rizika.

Dominykas Varnas. Aš dalyvavau susitikimuose 2 kartus šalia pedagogų profsąjungos tarybos pirmininkės Voloskevičienės ir ji pasakė, kad kai prijungimo būdu jungiamos 2 mokyklos, tai atleidžiami mokytojai būtent prijungiamos mokyklos, o ne prie kurios jungia.

Jurgita Bugenienė. Girdėjau, pas 3 turbūt juristus klausiau, kur tai parašyta – nė vienas neparodė man kur tai yra parašyta.

Advokatė Rūta Visočnik. Kaip KŽP direktorius yra nusiteikęs?

Dominykas Varnas. Savo atleidinėti ar prašyti, kad mūsų atleidinėtų.

Jurgita Bugenienė. Nepajutau jokio nusiteikimo.

Dominykas Varnas. Jam gali būti vienodai, jis jau išeina.

Žilvinas Freigofas. Jeigu čia tie gandai yra tikri, kad jis išeina iš darbo, tai jam turbūt nelabai jau.

Dominykas Varnas. Neetiška jam net svarstyti. O jisai pasakė kad išeina? Ar savo noru, ar ne.

Jurgita Bugenienė. Taip man žodžiu pasakė, bet smulkmenų nežinau.

Dominykas Varnas. O nuo kada jis išeina?

Jurgita Bugenienė. Nuo birželio 1 d., jeigu aš teisingai išgirdau.

Advokatė Rūta Visočnik. O kas toliau vadovaus šiam procesui?

Dominykas Varnas. Ten pavaduotoja laikinai pavaduos. Kol bus paskirtas naujas vadovas.

Advokatė Rūta Visočnik. Bet tokiu jautriausiu metu?

Dominykas Varnas. Na taip, toks jau dalykas. Pas mus taip pat atleido direktorę jautriausiu momentu. Jūs sakote, kad gali būti iš jų atleisti ar kai kitaip, bet vis tiek reikės galvoti apie atleidimus, nes mokytojo padėjėjo etato nepakaks.

Jurgita Bugenienė. Dar kartą sakau, mano žiniomis yra darbo kodeksas ir spręs vadovas.

Advokatė Rūta Visočnik.. Jūs pati esate darbuotoja šios mokyklos. Todėl kaip jūs pati darysite, ar liekate sujungtoj KŽP, ar išeinate?

Jurgita Bugenienė. Kad galėčiau priimti sprendimą, turiu gauti pasiūlymą. Šiai dienai, jokio pasiūlymo negavau.

Advokatė Rūta Visočnik. O tai kas gali pasiūlyti?

Jurgita Bugenienė. Aš taip suprantu, kad steigėjas.

Advokatė Rūta Visočnik. O kodėl steigėjas šiuo atveju turi pasiūlyti? Juk vadovas reorganizuotos mokyklos tvarkys etatus? Todėl, kodėl šiuo atveju steigėjas turėtų siūlyti būtent jums, ar ne vadovas spręs visų pereinančių darbuotojų prašymus.

Jurgita Bugenienė. O kas yra vadovas kitos mokyklos? Aš ką tik išgirdau tokį teiginį.

Dominykas Varnas. Ričardas Janauskas.

Jurgita Bugenienė. Šiai dienai taip. Bet jūs sakote bus laikinoji.

Dominykas Varnas. Na kažkas, aš nežinau pavardės.

Jurgita Bugenienė. Ne vadovai sprendžia, kas laikinąją paskiria, ar kas bus paskirta nauja.

Advokatė Rūta Visočnik. Apie laikiną tai taip, bet mes kalbame apie tai, kada išeina R. Janauskas, aišku ta migla, - jūs gal steigėjui perduosite – tai yra labai negerai. Nežinojimas, kas pačiu tuo sudėtingiausiu momentu vadovaus mokyklai. Kaip tik turėtų būti priešingai, labai aišku, kas yra tas žmogus, kuris įvykdys faktiškai tą reorganizaciją ir spręs darbuotojų klausimus.

Jurgita Bugenienė. Aš negaliu komentuoti, nes manau kad direktorius skiria steigėjas.

Advokatė Rūta Visočnik. O kas su steigėju, šiai dienai bendrauja šiuo labai svarbiu klausimu?

Jurgita Bugenienė. Aš manau, kad bendrauja abiejų mokyklų administracija. Kurie gauna kažkokius nurodymus, kažkokius įsakymus.

Dominykas Varnas. Konkursas bus naujas, į direktoriaus vietą?

Jurgita Bugenienė. Kiek žinau, jungimo atveju konkursas nėra skelbiamas arba gal nėra privalomas skelbti mano žiniomis.

Pranas Šarpnickis. Tai jei jūs gaunate informaciją – netylėkite. Jūs sakote: abi mokyklų administracijos gauna informaciją. Jūs ir esate dalis administracijos. Tai sakykit, ko tylit. Jei nežinot, neturit informacijos, jumis manipuliuos, jums vadovaus – tai aišku, kad jūs nieko nežinot.

Jurgita Bugenienė. Jokio pasiūlymo negavau, todėl negaliu priimti sprendimo. Kai gausiu pasiūlymą – svarstysiu.

Pranas Šarpnickis. Niekas nieko nežino.

Advokatė Rūta Visočnik. Kada steigėjas nutars siūlyti, skelbti naujo vadovo konkursą ar kažką? Kaip šitas bus? Kas ir kada perims tą reorganizaciją? Su kuo reikės šitai bendruomenei bendrauti?

Ilona Andrikienė. Aš manau, kada direktorius išeina, paskiriamas žmogus laikinai eiti pareigas. Nesvarbu, koks atvejis bebūtų, vis tiek bus paskirtas laikinas vadovas. Kol spręsis vadovo klausimas, laikinai eis pareigas kiti.

Advokatė Rūta Visočnik. Ar nebus taip, kad tas kuris išeina sakys man neįdomu. Tas kuris bus laikinai, sakys aš nieko nežinau, ką senasis direktorius ką šnekėjo ir ką žadėjo. Gausis daug netikslumų.

Jurgita Bugenienė. Aš ir siūlau bendrauti, kad neliktų neaiškumų.

Aistė Aldakauskaitė- Rakutienė. Tai su kuo bendrauti, jei neaiškūs statusai.

Joris Ragaišis. Tai su V. Mažeika bendrauti.

Pranas Šarpnickis. Bet V. Mažeika nieko nežino, jis negali nieko padaryti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą